09 Temmuz 2020

DOĞA'NIN KEŞFİ (Alexander Von Humboldt’un Yeni Dünyası)



    Çağdaşları tarafından Napoleon’dan sonraki en ünlü kişi olarak tanımlanan Humboldt, zamanının en büyüleyici ve ilham verici insanlarından biridir. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğan Humboldt kendi başına Dünya’nın nasıl işlediğini keşfetmek için ayrıcalıklı bir yaşamdan vazgeçer. Thomas Jefferson onu “zamanın en büyük değerlerinden biri” olarak tanımlar. Charles Darwin “Humboldt’un Kişisel Anlatısını okumak kadar hiçbir şey benim gayretimi kamçılamamıştı” diye yazar; Humboldt olmadan ne Beagle’a binebileceğini ne de Türlerin Kökeni’ni tasavvur edebileceğini söyler. William Wordsworth’la Samuel Taylor Coleridge’in ikisi de şiirlerine Humboldt’un doğa kavramını katmışlardır. Güney Amerika’yı İspanyol sömürge yönetiminden kurtaran devrimci Simon Bolivar, Humboldt’u “Yeni Dünya’nın kâşifi” diye nitelendirir. Almanya’nın büyük şairi Goethe, Humboldt’la birkaç gün geçirmenin “birçok yıl yaşamış gibi” olduğunu dile getirir.

    Doğanın Keşfi Alexander von Humboldt gibi büyük bir bilim insanını tanımanın yanı sıra, çağdaş doğa ve türlerin ilişkiselliği açısından günümüz doğa anlayışına da ışık tutmaktadır.

    Dünyada neredeyse 300 bitkiye, 100 hayvana, birkaç minerale, brezilya'da bir nehre, ekvator'da bir gayzer'e, kolombiya'da bir körfeze... hepsine onun adı verilmiş. burada yazmaya gerek duymadığım birçok parklara, şelalelere, ilçelere, kasabalara ismi verilmiştir. aynı zamanda insan kaynaklı iklim değişikliğinden ilk bahseden bilim insanıdır. Kitabın başında Humboldt'un seyahat ettiği coğrafyaların haritaları mevcut, güzergah açısından okuyucunun kafa karışıklığının önüne geçilmiş böylece.

Detaylı ve ileri okuma için linkler aşağıdadır.



    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *