17 Temmuz 2022

LENA KAYA ORMANI EFSANESİ

       Sibirya’da Lena Nehri boyunca uzanan, uzaktan bakınca bir duvar gibi görünen, vahşi doğanın yonttuğu kayalardan sanki toprağın derinliklerinden fışkırmışlar gibi yüksekelen bu gerçek dışı görüntüler, Lena’nın Kaya Ormanı adı verilen sütun “orman”larından.  Lena Sütunları, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

    Rivayet edilir ki, eskiden Lena Nehri kıyısında, yerli halka zulmeden bir ejderhaya ait görkemli bir saray varmış. Ejderha günün birinde yörenin en güzel kızını kaçırıp sarayına hapsetmiş. Kızın avcı nişanlısı sevgilisini kurtarmak için ejderha ile dövüşüp onu öldürmüş! Ama, cesur avcı, nişanlısı, saray hepsi birden taş kesilmiş ve Lena’nın “taş ormanı” sütunları işte böyle oluşmuş. 

    Paleontologların (Fosil bilimci) bu efsâne konusundaki görüşleri o kadar çekici değil. Virane olmuş eski bir yerleşim yeri kalıntılarını andıran bu doğa harikası 270 milyon yılda oluşmuş! Su ve rüzgarın etkisiyle karbonatlı kayaçlar bugün gözlemleyebildiğimiz şekli aldı, ancak bu Dünya Mirası alanının modifikasyonu bugün hala devam ediyor.

    Günümüzde halen sütunların kireçtaşı kütlelerinde dinozorlardan epey önce yaşamış deniz canlılarının taş halindeki kalıntıları bulunuyor.


    Söylence deyip geçmeyin çevrelerde, ilkel insanlara ait yerleşim yerleri, mamut, tüylü gergedan,mağara arslanı, eski zamanlarda yaşamış diğer hayvanların taşlaşmış kalıntıları var.

     Bilim dünyası için, Organik dünyanın oluşumu, o dönemin çeşitli evrelerinden geçen organizma fosilleri ve hayata dair çok kıymetli bilgiler de, yine bu taşlar sayesinde ortaya çıkıyor. Lena’nın turistlere sunduğu eşsiz manzara, taş-fosil araştırmacısı bilim/adamları/kadınları için burası paha biçilmez, ulaşılması zor bir cennet. Ulaşımı sahiden zor olan bu devasa taşları görmenin zahmeti külfeti, fiziki dayanma gücü hayli çetin.

     Bereket, Yerliler taş ormanı ve civarlarını ziyarete gidecek olanlara önce, Yakut şamanı tarafından bir ayin yaptırıyor, gereken güç ve enerjiyi kazandırıyorlar. :) 


02 Temmuz 2022

ATLAS OKYANUSU’NDA BİR “TÜRK” ÜLKESİ

    Atlas Okyanusu’nda “Türk” adı taşıyan bir ülkenin var olduğunu biliyor muydunuz? Karayipler yakınlarında yer alan ve adı Turks ve Caicos Adaları olan bu ülke günümüzde İngiltere sömürgesi konumundadır. 38 adadan oluşan ülkenin başkenti ise Grand Turk (Büyük Türk)’dür.





    Adaya Türk isminin verilmesinin nedeni ise inandırıcı olmayan bir gerekçeyle açıklanmaya çalışılıyor. İddiaya göre adada bulunan bir kaktüs bitkisi Osmanlı döneminde kullanılan fese benzediği için buraya Türk Adaları denilmiş!

    16. 17. ve 18. Yüzyıllarda İspanyol, Fransız ve İngilizler arasında el değiştiren Adaların ismi 16. yüzyılda İspanyollar’ın elindeyken bile yine Türk Adaları’ydı. Yani bu ismi almasının fesle uzaktan yakından hiçbir alakası yok. İngilizler adanın ismini değiştirmek istemişlerse de ada halkını yüzyıllardır kullandıkları bu isimden vaz geçirememişler. Adaların ismini değiştiremeyen İngilizler bu kez de Ada ile Türkler arasındaki bağı “fes benzerliği” masalını uydurarak kesmek istemişler. 1869 yılında ise Turks ve Caicos Adaları’nın “Ay-Yıldızlı” eski bayrağını değiştirmeyi başarmışlar.




    Peki Başkentleri olan Grand Turk (Büyük Türk) adasının adı nereden gelmektedir ve adaya adını veren bu Büyük Türk kimdir? 15. 16. ve 17. Yüzyıllarda Osmanlı Denizcileri’nin Akdeniz ve Atlantik’e yelken açarak bu sularda büyük korsanlık faaliyetleri yaptıkları bilinmektedir. Ayrıca, Piri Reis’in haritasında bu adaların bulunduğu yerde kayık resimleri vardır ki “Caicos”(Kaykos) kelimesi “Kayık” anlamına gelir. Buranın Kristof Kolomb’dan 25 yıl önce Türkler tarafından keşfedilerek ele geçirildiği ve Başkenti Grand Turk’ün adının da -Adaya Türk Denizcileri’nin gelmesinden sonra -batılılar tarafından “Büyük Türk, Grand Senior, Muhteşem Süleyman” adlarıyla anılan Kanuni Sultan Süleyman’dan alındığı sanılmaktadır.

Mektuplar Yanlışlıkla Türkiye’ye geliyor,
Halkı Yanlışlıkla Türk Sanılıyor..

    Posta hizmetlerinde Turks ve Caicos Adaları’nın adı sık sık yanlış yazıldığından adaya giden mektupların bir kısmı önce yanlışlıkla Türkiye’ye geliyor. Türkiye ise mektupları Turks ve Caicos Adaları’na geri gönderiyor.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *