17 Temmuz 2022

LENA KAYA ORMANI EFSANESİ

       Sibirya’da Lena Nehri boyunca uzanan, uzaktan bakınca bir duvar gibi görünen, vahşi doğanın yonttuğu kayalardan sanki toprağın derinliklerinden fışkırmışlar gibi yüksekelen bu gerçek dışı görüntüler, Lena’nın Kaya Ormanı adı verilen sütun “orman”larından.  Lena Sütunları, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

    Rivayet edilir ki, eskiden Lena Nehri kıyısında, yerli halka zulmeden bir ejderhaya ait görkemli bir saray varmış. Ejderha günün birinde yörenin en güzel kızını kaçırıp sarayına hapsetmiş. Kızın avcı nişanlısı sevgilisini kurtarmak için ejderha ile dövüşüp onu öldürmüş! Ama, cesur avcı, nişanlısı, saray hepsi birden taş kesilmiş ve Lena’nın “taş ormanı” sütunları işte böyle oluşmuş. 

    Paleontologların (Fosil bilimci) bu efsâne konusundaki görüşleri o kadar çekici değil. Virane olmuş eski bir yerleşim yeri kalıntılarını andıran bu doğa harikası 270 milyon yılda oluşmuş! Su ve rüzgarın etkisiyle karbonatlı kayaçlar bugün gözlemleyebildiğimiz şekli aldı, ancak bu Dünya Mirası alanının modifikasyonu bugün hala devam ediyor.

    Günümüzde halen sütunların kireçtaşı kütlelerinde dinozorlardan epey önce yaşamış deniz canlılarının taş halindeki kalıntıları bulunuyor.


    Söylence deyip geçmeyin çevrelerde, ilkel insanlara ait yerleşim yerleri, mamut, tüylü gergedan,mağara arslanı, eski zamanlarda yaşamış diğer hayvanların taşlaşmış kalıntıları var.

     Bilim dünyası için, Organik dünyanın oluşumu, o dönemin çeşitli evrelerinden geçen organizma fosilleri ve hayata dair çok kıymetli bilgiler de, yine bu taşlar sayesinde ortaya çıkıyor. Lena’nın turistlere sunduğu eşsiz manzara, taş-fosil araştırmacısı bilim/adamları/kadınları için burası paha biçilmez, ulaşılması zor bir cennet. Ulaşımı sahiden zor olan bu devasa taşları görmenin zahmeti külfeti, fiziki dayanma gücü hayli çetin.

     Bereket, Yerliler taş ormanı ve civarlarını ziyarete gidecek olanlara önce, Yakut şamanı tarafından bir ayin yaptırıyor, gereken güç ve enerjiyi kazandırıyorlar. :) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *