08 Mayıs 2014

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Dosyayı Görüntüleyemiyorsanız Tıklayın.

16 Nisan 2014

AKDENİZ BÖLGESİ

Dosyayı Görüntüleyemiyorsanız Tıklayın.

09 Nisan 2014

TÜRKİYE'DE MADENCİLİK

TÜRKİYE'DE MADENCİLİĞİN GENEL ÖZELLİKLERİ

  • Maden çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesi, Yukarı Fırat Bölümüdür.
  • Ülkemizde maden çeşitliliği fazladır. Bunun nedeni farklı jeolojik devirlerde oluşmuş arazilerin bulunmasıdır.
  • Maden ihracatımız, İthalatımıza göre daha azdır.

TÜRKİYE'DE TARIM

TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER


FİZİKİ

  •               YER ŞEKİLLERİ.
  •               İKLİM.
  •               TOPRAK

15 Ocak 2014

TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ HARİTALARI

     Haritalardaki veriler geçmiş yılların verileridir bu yüzden günümüz verileri ile birebir aynı değildir ancak en fazla üretilen bölgeler doğrudur.


04 Ocak 2014

KIYAMET GÜNÜ DEPOSU

     


  Norveç’in Svalbard takımadasında donmuş bir dağın 130 metre altında inşa edilen tohum deposu, dünyanın çeşitli yerlerindeki yüzlerce tohum bankasına yedeklik yapacak.


Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosu ve 2004 Nobel Barış Ödülü sahibi Kenyalı Wangari Maathai gibi konukların da katıldığı açılış töreninde konuşan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, “iklim değişikliği ve diğer güçlerin gezegenimizde yaşamı tehdit ettiğini” belirterek, Norveç’in böyle bir tesisin yapılmasında merkezi rol almasından gurur duyduğunu söyledi. Stoltenberg, tesisin sadece tohumları korumayacağını, insan uygurlığına katkıda bulunacağına da dikkati çekti.


Svalbard Küresel Tohum Deposu adı verilen tesisin, dünyanın çeşitli yerlerinden getirilecek 4,5 milyon tohumu saklama ve insanın neden olduğu doğal felaketlerden koruma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

Svalbard Küresel Tohum Deposu adı verilen tesisin, dünyanın çeşitli yerlerinden getirilecek 4,5 milyon tohumu saklama ve insanın neden olduğu doğal felaketlerden koruma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

Depreme ve nükleer saldırılara da dayanıklı olan tesis, Kuzey Kutbuna 1000 kilometre mesafedeki Svalbard takımadasında inşa edildi. Bir yıldan kısa sürede bitirilen tesis için 9 milyon dolardan fazla para harcandı. Ülkeler hiçbir yükümlülüğe girmeden ve geri çekme haklarını saklı tutarak gönderdikleri tohumları tesiste depolayabilecek.

BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Uluslararası Biyoçeşitlilik araştırma grubu tarafından oluşturulan Küresel Ürün Çeşitliliği Tröstü tarafından yaptırılan tesiste, hava sıcaklığının bazı tohumların 1000 yıl yaşayabildiği eksi 18 dereceye kadar düşürüleceği belirtildi.

Tohumlar, bazılarında 500’er örneğin bulunduğu gümüş kaplamalı kutularda paketlenecek, mavi ve turuncu renkli rafların bulunduğu odalarda saklanacak. Her odada 1,5 milyon tohum örneği bulunacak.









İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *